geodynamics019006.gif
geodynamics019005.gif
geodynamics019004.gif
geodynamics019003.gif
triangle.gif
triangle.gif
RAREST
SUBSIMIN
triangle.gif
DECALAJ
triangle.gif
GEODIN
geodynamics019002.gif
PROIECTE DE CERCETARE
SUBSIMIN
Back
geodynamics019001.gif
REZULTATE
Se vor determina vectorii de deplasare a terenurilor din arealul de investigat care este o zona afectata de exploatarile de huila extinse pe durate īndelungate īn Bazinul Petrosani. Se va selecta un areal de interes, o zona-pilot cum este cea din vecinatatea Minei Vulcan unde terenurile sunt profund afectate de deplasari semnificative, determinānd deja dezafectarea unui numar serios de constructii, atāt blocuri de locuinte cāt si cladiri cu alte destinatii (spatii pentru servicii si activitati industriale). Se vor putea astfel propune solutii viabile privind masurile pe care autoritatile vor fi, speram, dispuse sa le ia pentru a nu se repeta tragedii ca cea de la Ocnele Mari. Modelul final se va baza pe realitatea stiintifica, putāndu-se anticipa evolutia pe o perioada īndelungata a acestor tipuri de zone.
Se vor valorifica rezultatele preliminare īn fiecare din etapele ulterioare, prelucrarea datelor rezultate din activitati de remasurare de tip GPS pe reperi ficsi fiind o operatiune ce presupune permanenta īmbunatatire a rezultatelor finale odata cu repetarea determinarilor si cresterea perioadei dintre masuratori. Este o activitate laborioasa dar care se justifica prin deosebita importanta a impactului social. Aceasta abordare este valabila si īn cazul determinarilor de nivelment de īnalta precizie. La sfārsitul proiectului, pe baza determinarilor īn serii multiple si a prelucrarilor utilizānd pachete diferite de software dar toate de cea mai īnalta clasa, se va putea formula modelul evolutiv al zonei pilot si astfel interpretarea finala va fi extrem de robusta.
Rezultatele vor fi imediat puse la dispozitia autoritatilor locale si centrale īn vedea luarii de masuri potrivite pentru reducerea potentialelor efecte ale continuarii unei exploatari necontrolate cu efectele de suprafata īn zona pilot aleasa īn Bazinul Petrosani.
Rezultatele vor fi semnificative pentru strategia de evolutie a activitatilor asociate mineritului cu particularitatile lui din Bazinul Petrosani, cu nenumaratele dificultati create de īnchiderea/restrāngerea unora dintre exploatari si uriasele probleme sociale asociate acestora. Beneficiari la nivel central vor fi Ministerul Industriilor si Comertului, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si Ministerul Apararii Nationale. Īntreprinderile miniere din arealul studiat vor fi īn mod evident puse īn situatia de a considera aceste studii ca necesitati absolute īn conturarea strategiilor de evolutie a arealelor miniere exploate excesiv, asa cum, din pacate este cazul īn acest bazin minier. Cāt priveste primariile locale si Prefectura Judetului Hunedoara, acestea īsi vor putea contura strategiile de actiune īn vederea diminuarii efectelor teribile ce pot fi generate de dezastre cauzate de exploatarea nerationala īn subteran si la suprafata.
subsimin_small.jpg
Rezumat
Participanti
Obiective
Etape
worldglob.gif
geodynamics002001.gif
VELOROM
geodynamics001004.gif
LINKS
geodynamics001003.gif
CONTACT
geodynamics001002.gif
HOME
geodynamics002001.gif
TRAPAWA