geodynamics027007.gif
geodynamics027006.gif
geodynamics027005.gif
geodynamics027004.gif
triangle.gif
triangle.gif
RAREST
SUBSIMIN
triangle.gif
DECALAJ
triangle.gif
GEODIN
geodynamics027003.gif
PROIECTE DE CERCETARE
geodynamics027002.gif
REZUMAT
Participanti
Obiective
Etape
Rezultate
worldglob.gif
geodynamics002001.gif
VELOROM
Back
Litosfera terestra este invelsul extern, solid al Pamantului cu o inalta heterogenitate datorita variatiilor structurale si petrologice atat pe verticala cat si pe orizontala. Fiind sediul unor procese geodinamice cu efecte resimtite atat la scara timpului geologic cat si scara vietii umane, numeroase studii au incercat sa-i descifreze structura si compozitia. Elaborarea unor modele realiste ale structurii si compozitiei sale, la diferite scari de detaliu este bazata in cele mai multe cazuri, pe particularitatile elastice ale rocilor care alcatuiesc acest invelis. Parametrul cel mai uzitat in asemenea studii este viteza de propagare a undelor seismice de volum-longitudinale (Vp), a carei marime depinde de compozitia mineralogica, structura, grad de saturare cu fluid, presiune si temperatura. Iata de ce numeroase proiecte nationale/internationale au fost anagajate in ultimele decenii in realizarea unor modele ale structurii invelisului superficial, in numeroase arii si la diferite scari de adancime, avand drept parametru primar tocmai Vp.
Vitezele de propagare asociate adesea cu amplitudinea unde structurala si stratigrafica a rezultatelor acestor prelucrari. Realizarea unor modele ale distributiilor de viteze seismice este necesara pentru studiile tectonice si seismologice, ele constituind materialul primar, pe baza caruia se elaboreaza modele geodinamice si geotectonice ce evidentiaza zonele active din punct de vedere seismic. Numeroase modele bi-dimensionale de viteza pe diferite aliniamente au fost obtinute pe mapamond din studiile seismice de refractie de mare adancime, pe baza modelarilor directe urmate de inversia datelor de observatie. Valorile de viteze obtinute sunt valori medii sau crescatoare pe intervale de adancime de ordinul mai multor kilometri. Detalierea si implicit gradul de incredere al valorilor de viteza continute de aceste modele se poate obtine si testa in punctele de intersectie ale acestor aliniamente cu profile de reflexie controlate prin date de foraj. Pana in prezent in tara noastra aceasta verificare nu a fost realizata. De aceea, obiectivul principal al acestui proiect este de a construi modele bi- si tri-dimensionale ale distributilor de viteze ale undelor Vp, folosind ca date de intrare inregistrarile seismice de reflexie si refractie, de mica, medie si mare adancime, existente si accesibile, de pe teritoriul Romaniei. Precizia valorilor de viteza in partea superficiala a sectiunilor seismice va fi verificata cu ajutorul datelor de carotaj seismic si acustic. Se vor construi modele ale distributiilor de viteze pentru unitatile tectonice majore de pe teritoriul romanesc: platforma Moesica, platforma Moldoveneasca, depresiunea Pannonica si bazinul Transilvaniei. Se vor selecta pentru analiza, prelucrare si interpretare, datele seismice inregistrate pe profile orientate astfel incat sa se obtina o retea cu o densitate suficient de mare. Intervalul de esantionare in adancime al valorilor de viteza va fi definit in functie de adancimea maxima analizata. In stadiul final totalitatea informatiilor obtinute se vor integra intr-un model tri-dimensional de viteze la scara intregii tari. Realizarea acestor modele ale distributiilor de viteze se va face tinand cont de, si incluzand informatiile publicate in literatura de specialitate, acoperind prin extrapolare si zonele in care aceasta informatie nu exista pana acum. Se vor delimita marginile ariilor tectonice majore, prin zonele cu gradient orizonatal ridicat al distributiilor de viteze, in concordanta cu alte informatiile geofizice si geologice existente. Se vor contura detaliat zonele cu hazard seismic ridicat, atat in ce priveste Zona seismogena Vrancea cat si zonele cu seismicitate crustala cu grad ridicat de risc cum sunt ariile Banat, Maramures, Dobrogea de Nord, linia crustala Peceneaga - Camena, Falia Intramoesica, Transilvania de Sud, Arealul Campulung - Fagaras etc.
Modele distributiilor de viteze vor constitui o baza de date de o valoare deosebita pentru prelucrarea cu succes a datelor cercetarilor seismice fundamentale, a modelarilor tectonice sau pentru investigarea campurilor de hidrocarburi, dar si pentru analiza detaliata a caracteristicilor cutremurelor de pamant si a efectelor generate de structura locala de sub statiile seismice din reteaua seismica nationala de supraveghere seismica a Romaniei.
VELOROM
geodynamics027001.jpg
geodynamics001004.gif
LINKS
geodynamics001003.gif
CONTACT
geodynamics001002.gif
HOME
geodynamics002001.gif
TRAPAWA